Bulgarii sunt invitați să voteze, duminică, în cadrul unui referendum privind proiectul bulgaro-rus de construire a unei noi centrale nucleare la Belene (nord), proiect abandonat de Guvernul conservator în martie, din cauza costurilor prea mari, relatează AFP.
Întrebarea care va fi pusă participanților la referendum este: „Sunteți de acord ca Bulgaria să dezvolte energia nucleară prin construirea unei noi centrale nucleare”? Guvernul conservator al premierului Boiko Borisov, care dispune de o largă majoritate în Parlament, se opune proiectului.
Cu toate acestea, „referendumul va repune proiectul Belene pe agenda Parlamentului”, a apreciat Serghei Stanișev, președintele Partidului Socialist (fost comunist), care l-a inițiat strângând peste 540.000 de semnături.
Bulgarii sunt, în mod tradițional, în favoarea producerii energiei nucleare. Potrivit unui sondaj efectuat de institutul NCIOM, 62,5% dintre bulgari sunt în favoarea energiei nucleare și 37,5% împotrivă. Dar, conform NCIOM, între 27% și 37% dintre alegătorii înscriși în liste vor participa la referendumul de duminică.
Pentru ca referendumul să fie validat, participarea va trebui să fie, teoretic, cel puțin egală celei de la ultimele alegeri legislative din iunie 2009, atunci când 4,35 de milioane de alegători din cei 6,9 de milioane înscriși în liste s-au prezentat la urne.
Abandonând proiectul Belene, partidul guvernamental GERB s-a angajat să „construiască un reactor nou la centrala de la Kozlodui” și să „prelungească durata de exploatare” pentru două reactoare existente. Această centrală nucleară dispune de două reactoare de 1.000 de megawați fiecare a căror perioadă de exploatare expiră în 2017 și, respectiv, în 2021.